Contact us

Masz pytanie?
Szybka i fachowa odpowiedź

Trochę egzotyki w Polskich ogrodach

Smaczne figi

Niewiele osób uważa, że można uprawiać figę w Polskich ogrodach. Ta ciepłolubna i egzotyczna roślina nie nadaje się na nasze warunki klimatyczne, a na pewno nie znosi naszych mrozów. Nic bardziej mylnego.

Figa /ficus carica/ wytrzymuje temperaturę do -12 0 C, a klimat polskiego lata w zupełności jej wystarcza. Drzewko figowe najlepiej rośnie na glebie żyznej o lekko kwaśnym odczynie (pH 6,8). Figa bardzo źle znosi suszę, nie wolno więc zapominać o jej systematycznym podlewaniu.

Aby obficie owocowała należy ograniczyć jej nadmierny rozwój korzeni, w tym celu najlepiej posadzić drzewko do donicy i ustawić ją w nasłonecznionym miejscu na balkonie lub tarasie. Na spód donicy należy wsypać żwirek, który utworzy warstwę drenującą. Roślina uprawiana w donicy potrzebuje intensywnego nawożenia. Od maja do czerwca dokarmiamy ją nawozami azotowymi np. azofoską. W sierpniu warto zasilić roślinę nawozami bogatymi w potas. Korzystnie wpłynie to na drewnienie pędów przez zimą. Od sierpnia rośliny już nie nawozimy.

figi

W czerwcu pamiętamy o przycięciu drzewka. Skracamy wszystkie pędy jednoroczne za piątym liściem. Przycięcie zaowocuje nowym przyrostem pędów owoconośnych.
Owoce figi są bardzo smaczne i pożywne. Działają korzystnie na układ pokarmowy. Zawierają dużo cukrów prostych, sole mineralne białka i wiele witamin. Smaczne są w postaci surowej jak i suszonej. Pierwsze owoce można jeść już w czerwcu. Pod koniec października owocują drugi raz jednak musimy usunąć kilka zawiązków i pod koniec września przenieść roślinę do dobrze oświetlonego pomieszczenia.

W listopadzie figa zrzuca wszystkie liście i przygotowuje się do zimowania. Drzewko trzeba w tym okresie przenieść do piwnicy lub garażu nie koniecznie widnego. Utrzymując odpowiednią wilgotność podłoża drzewko przezimuje w takiej postaci do wiosny.

Chrupiące migdały

Drzewko migdałowe/Amygdalus communis/ to bliski krewniak brzoskwini. Ma lancetowate skórzaste liście i ładną ciemną korę ze srebrzystym połyskiem. Do uprawy w Polsce jest polecana odmiana ‘Rekord’.

Migdał uprawiamy tylko w donicy. Rosnąc w gruncie nadmiernie rozrastają się korzenie, słabo kwitnie i owocuje. W donicy o pojemności ok. 30 – 60 litrów dorasta do 1,5 metra i tworzy gęstą koronę, która wiosną jest obsypana delikatnymi kwiatami. Częścią jadalną owocu jest pestka, otoczona cienką zieloną i pokryta meszkiem skórką. W środku pestki znajduje się nasienie które jest bardzo odżywcze i zawiera dużo tłuszczu i węglowodanów i białka oraz takie minerały jak potas, wapń, magnez, fosfor i witaminę PP.

Migdał jest drzewem obcopylnym, dlatego może być problem z ich zapylaniem. Oby ustrzec się tego problemu posadźmy migdała w towarzystwie brzoskwini lub innego drzewka migdałowego.
Migdała w pojemniku co 2 tygodnie trzeba nawozic nawozami płynnymi np. Florovit. Pod koniec kwitnienia dobrze jest go zasilic saletrą wapniową. W sierpniu nawóz zmieniamy na saletrę potasową. Sierpień jest ostatnim miesiącem nawożenia.